Knarrlagsund tatt fra lufta

Knarrlagsundet er sundet mellom øyene Ulvøy og Fjellværøy. Øyene er forbundet av ei 364 meter lang bru som sto ferdig i 1967.  Knarrlagsund er postadressen til begge øyene. Gjennom arkeologiske utgravninger er det funnet bevis for at det var bosetting i området allerede for 8- 9 tusen år siden – en av de aller eldste bosettinger man kjenner til i Norge. Navnet Knarrlagsund kommer av at sundet har vært og er en god havn hvor bl.a. vikingene ankret opp sine knarrer før de la ut på sine utferder: navnet Knarr (lasteskip/landgangsfartøy og Lag (opplagshavn for båter).

Det bor omkring 500 mennesker i Knarrlagsundet. For to generasjoner siden var det rundt 200 flere innbyggere.  Folk ernærte seg av noen små åkerlapper i tillegg til at de «rodde havet».  Bebyggelsen besto av tradisjonelle små fiskerheimer og det bodde mennesker i alle hus. Ikke sjelden bodde tre generasjoner under samme tak. Fritidshus og hytter fantes ikke.

Fra rundt 1990 har imidlertid den negative utviklingen snudd og folketallet har økt.  Det er naturskjønt i Knarrlagsundet og at mange ønsker å bosette seg her, av denne grunn. Men, utvilsomt den viktigste årsaken til at så mange flytter hit er det gode tilbudet når det gjelder arbeidsmuligheter, både i Knarrlagsund og nærområdene ellers.

Næringsliv

Mann jobber med krana på Hitra bygg

Bygda «kan skryte av» å ha bl.a. Marine Harvest, verdens største lakseslakteri målt i slaktevolum. Bedriften har 221 ansatte.

Berge Rederi A/S, har rundt 135 ansatte.

Krabbe og skalldyrbedriften HitraMat, ved innseilingen til Knarrlagsund, fra vest, er en annen stor bedrift med 120 ansatte.

Rett ved siden av HitraMat har båtprodusenten Kaasbøll Boats etablert seg. Firmaet som produserer og leverer båter over hele Europa har 17 ansatte.

Andre store og viktige bedrifter er Byggtorget, Hitrabygg, Knarrlagsund slip og mek. verksted, Audestad Glasservice, dagligvareforretningen Olaus Selvaag Eftf. (Joker) og det populære og godt besøkte restaurant/overnattingsstedet Knarren Brygge.

Knarrlagsund har endret form de senere år- både når det gjelder bebyggelse og bosetting. I dag bor det mennesker fra rundt 50 ulike nasjoner i bygda. I tillegg har turismen blitt en stor og viktig inntektskilde. Antallet hytter har nærmest eksplodert, i tillegg til at også mange båtturister har «fått opp øynene» for den vakre perlen på Trøndelagskysten.

Tur og fritidsaktiviteter

Balansetrening på padleklubben i Knarrlagsundet

Det finnes rikelig med aktivitetsmuligheter for den som ønsker det. Knarrlagsundet er et ypperlig utgangspunkt for den som ønsker å gå tur eller ta en tur med sykkel eller kajakk.

Ulvøystien har blitt en populær og kjent tursti som mange har tatt i bruk. Stien har tilbud, på ulike nivåer, med både lette og noe mer krevende løypeprofiler.

Se video fra Ulvøystien her!

Stor ball-binge, fotballbane, basketballbane, lekeplass og skotthyllbane, i sentrum av bygda, like ved oppvekstsenteret, er også tilbud som ofte benyttes. Likeledes er det lysløype på knappe to kilometer og to badeplasser i nærområde.

 

Å avlegge Knarrlagsund ett eller flere besøk kommer garantert til å bli vellykket. Velkommen skal dere være – alle sammen.

Skrevet av Olaus Selvaag